Care este „linia roșie” pentru Putin. O acțiune din partea Ucrainei ar duce la un răspuns rusesc amplu, avertizează SUA
O încercare ucraineană de a recuceri Crimeea ar fi o linie roșie pentru Vladimir Putin care ar putea duce la un răspuns rusesc mai amplu, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken într-o convorbire Zoom cu un grup de experți.
Președintele rus consideră că Crimeea face parte pe deplin din Rusia, nu din Ucraina, și nu ar fi dispus să vadă peninsula smulsă din ghearele sale – chiar dacă exact asta a făcut cu Ucraina în urmă cu aproape un deceniu.
Comentariile înaltului diplomat au venit după ce cineva din convorbirea privată a întrebat dacă SUA este dispusă să ajute Ucraina să își realizeze obiectivul pe termen lung de a recuceri teritoriul confiscat de Moscova.
Potrivit mai multor surse care au cunoștință de răspunsul lui Blinken, acesta a transmis că SUA nu încurajează în mod activ Ucraina să recucerească teritoriul Crimeei, ci că decizia aparține exclusiv Kievului. Principalul obiectiv al administrației este de a ajuta Ucraina să avanseze acolo unde este lupta, în principal în est.
Această apreciere face ecoul comentariilor oficialilor Pentagonului din ultimele săptămâni, care au vorbit despre lupta crâncenă care încă se desfășoară în Donbas și în sudul țării și care au pus la îndoială capacitatea Ucrainei de a prelua Crimeea în viitorul apropiat.
Blinken, potrivit a două dintre surse, a lăsat impresia că SUA nu consideră că un efort de a recuceri Crimeea este o mișcare înțeleaptă în acest moment. El nu a spus aceste cuvinte în mod explicit, au subliniat aceștia.
„Ar fi foarte, foarte dificil”
În timp ce diplomații și oficialii militari din SUA și NATO nu au ezitat niciodată să afirme public că Crimeea face parte din Ucraina, din 2014 au făcut prea puțin pentru a contesta invazia și ocuparea peninsulei de către Rusia.
„În general, mesajul este că există o mare incertitudine cu privire la modul în care vor decurge lucrurile de aici încolo, cu întrebări reale cu privire la capacitatea oricăreia dintre părți de a obține câștiguri mari”, a declarat una dintre persoane, potrivit Politico.
Blinken se va alătura demnitarilor străini, inclusiv oficialilor ucraineni, la Conferința de Securitate de la Munchen din această săptămână. Diplomatul le va vorbi acestora despre cum să coordoneze viitoarea asistență de securitate pentru această țară, în condițiile în care războiul intră în al doilea an.
Blinken, care a fost însoțit de subsecretarul de stat Victoria Nuland în cadrul sesiunii, este cel mai recent oficial de rang înalt al administrației Biden care a temperat proiectele ucrainene privind Crimeea. În urmă cu două săptămâni, înalți oficiali ai Pentagonului au declarat membrilor Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților că nu cred că Ucraina ar putea recuceri peninsula în viitorul apropiat.
Această evaluare a urmat comentariilor generalului Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, care a semnalat de mult timp scepticismul cu privire la perspectivele unui avans ucrainean.
„Susțin în continuare că, pentru acest an, ar fi foarte, foarte dificil să expulzăm militar forțele rusești din toată – fiecare centimetru al Ucrainei și din Ucraina ocupată – sau din Ucraina ocupată de Rusia”, a declarat el în timpul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, la 20 ianuarie.
„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar ar fi foarte, foarte dificil.”